Andrzej Ławniczak

Gdynianin.  Mistrz kulinarny z pasją i twórczym umysłem. W 1994 założył jedną z pierwszych firm gastronomicznych zajmujących się cateringiem na Wybrzeżu.

Jego kulinarną miłością jest kuchnia pomorska, szczególnie potrawy z ryb. 

Współzałożyciel i członek elitarnego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej z siedzibą w Gdańsku. Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Gdańsku. Nauczyciel zawodu w szkołach specjalnych.

Zwycięzca licznych konkursów międzynarodowych, krajowych i regionalnych. 

Uczestniczył w Olimpiadach Kulinarnych IKA, jako członek drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland w 2008 roku - 4 miejsce, w 2012 roku - brązowy medal, National Culinary Team of Poland, w 2016 roku - srebrny medal oraz Culinary Team of Poland 2020 rok – brązowy medal.

Zdobywca tytułu „Kreator smaku” za „Zupę Kaszuba” w 2001 r. W 2002 roku Mistrzostwa Polski Kucharzy w Potrawach z Ryb - III miejsce, 2003 rok - II miejsce. Dwukrotnie nagrodzony nagrodą „Perła-2008” i „Perła-2009” za zajęcie I-go miejsca w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną. 

W roku 2012 - nagroda główna Marszałka Województwa Pomorskiego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Pomorskie Smaki”, uhonorowany I nagrodą „Bursztynowy Laur”.

W roku 2015 zdobywca Mistrzostwa Polski w UBC BBQ Dolina Szarloty.

Autor wielu znanych przepisów kulinarnych, w tym „Zupy bursztynowej”, cieszącej się ogromną popularnością i uznaniem smakoszy.  Organizator licznych pokazów i szkoleń kulinarnych. 

Od 27 lat prowadzi własną działalność gastronomiczną, jego firma - „Kreator Smaku” zajmująca się edukacją kulinarną, zdobyła prestiżowe członkostwo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskiego, promującej tradycje regionu.

Za działalność charytatywną nagrodzony tytułem „Cichy Bohater” w 2010 roku.

W 2012 podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo–Pomorskie Smaki”, który odbył się w trakcie VI Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego w Gdańsku Oliwie, otrzymał Bursztynowy Laur za potrawę „Szprot bałtycki na pierzynce z sosu żuławskiego”.

We wrześniu 2022 otrzymał odznakę „Za Zasługi dla Turystyki”.

 

kucharz